Moldovenii vor unire cu Rusia?

Pe data de 1 martie 2011 Centrul de Investigaţii Sociologice şi Marketing „CBS – AXA” a publicat rezultatele unui studiu sociologic desfăşurat în cadrul „Monitorului Euro – Asiatic”. Sondajul investighează aspecte economice, politice și sociale din Republica Moldova. În particular prezintă interes răspunsul la întrebarea „Dacă aţi decide integrarea Republicii Moldova, cu care din următoarele ţări, după părerea dvs. ar fi mai corectă unirea ţării …”. Conform răspunsurilor respondenților s-a estimat că 40% din populația Moldovei dorește aderare la Rusia.

Rezultatul sondajului a fost preluat de diferite organizaţii mass-media și publicat online. Reacţia cititorilor a fost promptă și plină de indignare, mulți fiind de părerea că într-un fel sau altul sondajul a fost falsificat.

Quo vadis?

CBS – AXA menţionează că respondenţii au avut posibilitatea să aleagă una sau mai multe din opțiunile prezentate (răspuns multiplu), de exemplu Rusia şi România. În imaginea alăturată, fiecare bară indică frecvenţa alegerii ţării respective de către respondenţi. Normal, suma acestora poate să depășească  100% (de fapt este 126%). Ca rezultat nu putem trage concluzii despre frecvența sumară a mai multor opțiuni. De exemplu aceleași persoane care au ales Ucraina, Belorusia și alte țări din CSI, puteau sa aleagă Rusia in același timp. Deci e incorect de spus că 68% din respondenți vor sa adere la UE sau Rusia. De fapt, prin metode deductive se poate de estimat că frecvențele sunt distribuite astfel: „Rusia și alte țări din CSI” – 40%, „Uniunea Europeană, inclusiv România” – 28%, „Independență” – 28% și „Greu de răspuns” – 5%. Sumar 101% (cîțiva respondenți au ales mai mult de 2 opțiuni).

Analiză

Eşantionul a fost de 1030 de persoane, realizat în 64 de localităţi ale Republicii Moldova în perioada 28 ianuarie – 8 februarie prin selecţie aleatorie a gospodăriilor şi persoanelor intervievate. Pornind de la premiza că sondajul într-adevăr a avut loc și nu e bazat pe creativitatea unui număr mic de persoane, are sens de văzut ce ne mai spun datele, pe lângă graficul precedent.


Întrebarea de mai sus a mai fost adresată și indirect: „Dacă aţi avea posibilitatea de ales, in care din ţările sau grupurile de ţări, aţi fi dorit să trăiţi?”. Se poate de sumat frecvențele pentru Rusia, CSI și fosta URSS și obținem 36.9%. Am menționat mai înainte că vor unire cu Rusia și alte țări din CSI 40% din populație.

 

 

 

Comparație dintre răspunsurile la întrebarea despre “Unire” și “Trai”. Se observă o corelație strânsă între dorința de aderare la o țară și dorința de a trăi în țara respectivă.

 

 

 

 

Prezintă interes în particular graficul alăturat. Din el rezultă că moldovenii de etnie doresc unire cu Rusia în proporție de 30 la sută, rușii – 58 la sută, ucrainenii – 73 la sută, găgăuzii – 64 la sută și bulgarii – 80 la sută.

 

 

Ultimul grafic este util și pentru a verifica dacă CBS – AXA a efectuat corect stratificarea eșantionului pe etnie. Conform recensămîntului din 2004 (excluzând Transnistria) distribuția pe etnii este următoarea: moldoveni și români – 78.4%, ucraineni –  8.3 %, ruși – 5.9 %, găgăuzi – 4.4 %, bulgari – 1.9 %. Aceste proporții trebuiau respectate și la selecția participanților.

Deci ideal eșantionul trebuie să fie distribuit  în modul următor: 0.784 proporția de moldoveni, 0.059  cea de ruși, 0.083 cea de ucraineni, 0.044 cea de găgăuzi și 0.019 proporția de bulgari.  Am menționat mai sus care sunt proporțiile corespunzătoare fiecărei etnii în ceea ce privește dorința unirii cu Rusia: 0.3 din moldoveni,  0.58 din ruși, 0.73 din ucraineni, 0.64 din găgăuzi și 0.8 din bulgari. Ca rezultat sumar pentru întreg eșantionul obținem proporția de 0.3734 care corespunde la 37.34 % ceea ce este destul de aproape de 40% și demonstrează că CBS – AXA a luat în considerație corect etniile.

Concluzie

O remarcă despre rezultatele alegerilor din 28 noiembie 2010 la care PCRM a obținut 40.6% din voturile numărate la secțiile de votare de pe teritoriul republicii. În opinia mea rezultatul sondajului corelează cu rezultatul alegerilor în republică. În același timp se pare că CBS – AXA a omis un grup reprezentativ de cetățeni – moldovenii aflați după hotare (doar 6.75% au votat au votat PCRM).

Datele arată că CBS – AXA  a realizat corect sondajul în ceea ce privește etniile și supoziția că populația Moldovei a fost supra-reprezentată de minorități nu este adevărată. În cee ce privește ponderarea pe vîrstă și regiuni agenția nu ne oferă detalii. Referitor la unirea cu Rusia consider 40% din populația totală din republică o valoare plauzibilă. În același timp se pare că doar 30% din moldo-români își doresc această unire. Iar pentru cetățenii de peste hotare această cifră probabil este și mai mică.

 

  1. hey, cand mai vii cu un alt articol? 🙂 noi asteptam 🙂

  2. Curand, am citeva proiecte la care ma gindesc si colectez date 🙂

  3. buna 🙂 am vazut ca ai un “roommate” alex ciobanu? este Dorin sub acoperire? 🙂

  4. Shane Ward

    Hi Viroica,
    That’s a very interesting blog on the alcoholic consumption in Moldova in relation to your neighbours in Eastern Europe. I know you’re kind of busy right now, but I’d be very interested in seeing a similar report on Ireland in relation to other countries within Europe. I’d like you to dispell a few myths too. 😆

Leave a Comment


NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>